Οι υδροβιότοποι συνθέτουν ενδιάμεσα, δυναμικά οικοσυστήματα τεράστιας σημασίας τα οποία απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Επιχειρησιακού Προγράμματος ARCHIMED. Ο κύριος στόχος του Έργου WETMUST είναι να αναπτύξει, να αξιολογήσει και να εφαρμόσει ένα καινοτόμο και πολύ κριτή ριακό σύστημα ανάλυσης για τους υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας το οποίο θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση τους. Η συλλογή των δεδομένων θα βασιστεί: στην ενοποίηση δορυφορικών εικόνων, σε νευρωνικά δίκτυα, σε τεχνολογίες μη επανδρωμένων αέριων μέσων και σε συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών. Τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν πρωτόκολλο παρακολούθησης της υποδομής, χωροχρονικούς δείκτες και διαδικτυακάς γεωβάσεις δεδομένων, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τη γνώση και το επίπεδο προστασίας των υδροβιοτόπων. Η δικτύωση και το διεθνές επίπεδο συνεργασίας θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για τις αρχές διαχείρισης των υδροβιοτόπων.
Οι κύριες δραστηριότητες του έργου περιλαμβάνουν το στήσιμο μηχανισμού διεθνούς συνεργασίας, τον καθορισμό πρωτοκόλλου παρακολούθησης των υδροβιοτόπων, την ανάπτυξη - ενεργοποίηση υποδομής παρακολούθησης, την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, την εκπαίδευση του τελικού χρήστη και τέλος την διάχυση των αποτελεσμάτων και της αποκτηθείσας γνώσης.
Οι επιλεγμένες περιοχές ελέγχου είναι:
- οι Λίμνες Κορώνεια και Βόλβη - Ελλάδα
- ο Κόλπος Καλλονής Λέσβου - Ελλάδα
- η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου - Ελλάδα
- οι Λίμνες Μοντίτσιο - Ιταλία
Ο βασικός στόχος του έργου είναι να αναπτύξει και να αξιολογήσει ένα πολύ κριτή ριακό σύστημα ανάλυσης και παρακολούθησης των υδροβιοτόπων διεθνούς σημασίας. Τρία επίπεδα παρακολούθησης θα ολοκληρωθούν: μεγάλης κλίμακας τηλεπισκοπικές εικόνες, χαμηλού υψομέτρου λήψη εικόνων με χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συνεχείς μετρήσεις πεδίου συλλεγόμενες μέσω ενός δικτύου αισθητήρων. Μετά την ανάπτυξη των παραπάνω, οι επισκέψεις θα συνεχιστούν αλλά η συχνότητα τους θα ελαχιστοποιηθεί. Το σύστημα παρακολούθησης θα αποτελείται από μια βάση συλλεχθέντων γεωδεδομένων, από ένα σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών με κατάλληλους αλγορίθμους για επεξεργασία και συλλογή δεδομένων και από ένα διαδραστικό ιστοχώρο κοινής χρήσης πληροφοριών, ο οποίος θα εξυπηρετεί τη συνεργασία και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών των περιφερειών των διαφορετικών κρατών.