2016
4ο AegeanDocs - Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ AegeanDocs
Ίσως καμία άλλη περιοχή στον πλανήτη δεν έχει δει τόσες πολλές εναλλαγές σε πολιτισμικό, θρησκευτικό και κυβερνητικό επίπεδο όσο η χερσόνησος της Μικράς Ασίας, γνωστής και ως ‘Ανατολία’ στους Έλληνες και ως ‘Asia Minor’ στους Ρωμαίους ( τώρα αποκαλούμενη ‘Τουρκία’- αυτή είναι πολύ πρόσφατη ονομασία). Με τον τρόπο αυτό, η Ελένη Κωνσταντινίδου ξεκινά το ταξίδι της στην ιστορία η οποία παρουσιάζεται σε αυτό το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η Σιωπή της Μικράς Ασίας”.
Είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ με σημείο εκκίνησης την περίοδο η οποία αναφέρεται στην εκστρατεία των Αργοναυτών στη Μαύρη Θάλασσα και στον πρώτο οικισμό ελληνικών φυλών στη Μ. Ασία (Αιολείς, ‘Ιωνες , Δωριείς), που φτάνει ως το παρόν. Σύμφωνα με την ιστορία, αυτή η περιοχή ήταν το λίκνο της επιστήμης και έθεσε τα θεμέλια για τη γέννηση της δημοκρατία στην Αθήνα, την ανάδειξη του Δυτικού Πολιτισμού, όπως και την εξάπλωση του Χριστιανισμού υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Παύλου. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί και καταγράφει τις εθνολογικές, πολιτισμικές και κοινωνιολογικές αλλαγές στην περιοχή με την πάροδο του χρόνου. Διασχίζοντας την κλασική εποχή και ταξιδεύοντας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, περνά μέσα από την ελληνιστική εποχή και εστιάζει στα γραπτά του Γάλλου ιστορικού Paul Vein, ο οποίος εξετάζει με σαφήνεια τη δυναμική παρουσία και συνέχεια του Ελληνισμού στα Ρωμαϊκά δρώμενα. Το ντοκιμαντέρ δίνει έμφαση στην άνοδο και την πτώση μια από τις πιο ένδοξες αυτοκρατορίες στον κόσμο, του Βυζαντ’ιου, και ερμηνεύει την εξάπλωση των Οθωμανών Τούρκων προς τη Δύση.
Εξετάζει τέσσερις αιώνες υποδούλωσης και Ισλαμοποίησης της αυτοκρατορικών εθνών πριν συμμετέχουν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μια περίοδο έξαρσης των ανθρώπων για αυτονομία. Τελικά, μετά την παρουσίαση των συνεπειών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποκτά ένα βλέμμα σε βάθος στην ίδρυση και την πορεία του πρόσφατα ιδρυμένου κράτους στην περιοχή της Μικράς Ασίας, της σημερινής Τουρκίας, φτάνοντας ως τα πρόσφατα γεγονότα του πάρκου Taksim Gezi.