ΠΟΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΜΠΑΜΠΟΥ & ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ ΑΠΟ ΣΙΤΑΡΙ

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β. Αιγαίου υιοθετεί για το προσωπικό και τους συνεργάτες του κάποια υλικά φιλικά προς το περιβάλλον: για τα μεν ζεστά ροφήματα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια από βιοδιασπώμενα υλικά με βάση το μπαμπού για τα δε κρύα, φυσικά καλαμάκια από σιτάρι.

Ως γνωστόν, τα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσεως είναι μεν τεχνικά ανακυκλώσιμα, ωστόσο λόγω του περίπλοκου τρόπου με τον οποίο παράγονται αλλα και της επιμόλυνσής τους δεν καταλήγουν στην ανακύκλωση.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια από μπαμπού έχουν εκτιμώμενο χρόνο ζωής τα 4 χρόνια το ελάχιστο. Στη συνέχεια και αφού τα σπάσουμε σε κομμάτια μπορούν να διατεθούν σε κάδους κομποστοποίησης. Τα τμήματα απο σιλικόνη (καπάκι και δαχτυλίδι) μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για δέκα χρόνια οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο επόμενο ποτήρι. Και βέβαια τα καλαμάκια από σιτάρι είναι απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη ενέργεια ξεκίνησε από μια ιδέα του Στράτου Βουγιούκα ως συμβολική ανταπόκριση του Ταμείου στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μείωση των απορριμμάτων από πλαστικά μίας χρήσης που ρυπαίνουν τις παραλίες και τις θάλασσες της Ευρώπης.

Εντάσσεται δε, στο πλαίσιο των φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων του Ταμείου, που ετοιμάζεται σε λίγες μέρες για επανέλεγχο των “πράσινων” πιστοποιήσεών του από την Bureau Veritas, σύμφωνα με το πρότυπο ISO-14001 και τις απαιτήσεις του EMAS. 

[Κατερίνα και Στράτος 
με τα νέα τους ποτήρια από βιοδιασπώμενα υλικά με βάση το μπαμπού - φωτό Σταμάτης Γιαννάκης]